AYT-kassa

Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa

Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa – AYT on tarkoitettu kaikille yrittäjille toimialasta ja yritysmuodosta riippumatta. Yrittäjänä sinulla on vapaus tehdä valintoja ja kassan jäsenenä varmistat, että myös päätös tulevaisuudesta jää sinulle itsellesi. AYT-kassaan liittymällä varmistat toimeentulosi vaikeina aikoina ja saat mahdollisuuden suunnitella tulevaisuuttasi rauhassa.

Voit vakuuttaa itsesi työttömyyden varalta AYT-kassassa, jos toimit yrittäjänä ja yrittäjyyttä varten otetun lakisääteisen eläkevakuutuksesi (YEL, MYEL tai TyEL) vuosityötulo on vähintään 12 564 euroa. Työttömyysturvassa yrittäjiä ovat YEL- ja MYEL -vakuutettujen yrittäjien lisäksi tietyin edellytyksin yrityksessä työskentelevät osaomistajat sekä yrittäjän perheenjäsenet. Lisää tietoa jäsenyydestämme saat tästä.

Milloin yrittäjä on työtön?

Voit saada päivärahaa, jos yritystoimintasi on kokonaan lopetettu tai oma työllistymisesi yrityksessä on päättynyt. Päivärahaa saadaksesi sinun on ilmoittauduttava työnhakijaksi TE-toimistoon, jossa tutkitaan yritystoimintasi tai työllistymisesi päättyminen

Kassassa oltava jäsenenä vähintään 15 kuukautta

Ansiopäivärahan saamisen edellytys on työssäoloehdon täyttäminen kassan jäsenenä. Ehto täyttyy, kun on ollut 15 kk jäsenenä AYT-kassassa ja toiminut saman ajan yrittäjänä siten, että eläkevakuutuksen työtulo on ollut vähintään 12 564 euroa vuodessa.

Mikä katsotaan yrittäjän palkaksi?

AYT-kassassa voi vakuuttaa itsensä enintään lakisääteisen eläkevakuutuksensa mukaisesta työtulosta. Valittu työtulo katsotaan yrittäjän palkaksi päivärahaa ja jäsenmaksua määritettäessä. Verotettava tulo tai yrityksen liikevaihto eivät siis suoranaisesti vaikuta päivärahan tai jäsenmaksun suuruuteen.

Ota selvää turvastasi!

AYT-kassan asiakaspalvelu numerossa (09) 2535 3100 palvelee kesäaikana maanantaista torstaihin klo 9-15 ja perjantaisin klo 9-11.

Liity AYT-kassaan Hyödynnä etu -linkin kautta ja turvaa itsesi työttömyyden varalta!

www.ayt.fi

keyboard_arrow_down